Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g masła , miękkiego
- 200 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego do ciast
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać 1min/obr. 3.
- Dodać masę z jajek, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy (28 cm), piec 40-45 min.
Przepis sprawdzony. Smakuje wyśmielicie. Polecam.
Mi wyszla troche za sucha