Faworki Thermomix
Składniki na faworki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 100 g gęstej śmietany 18%
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 4 min/obr. Interwał.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki ok 2 mm grubości. Kroimy paski o szerokości ok 3 cm, długości 10 cm.
Pośrodku przecinamy ciasto nożem i formujemy faworki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron, wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
faworki te robiłam już kilka razy. Przepis jest super a faworki zostają mięciutkie nawet przez kilka dni. Rewelacja gorąco wszystkim polecam na prawdę warto. Gwarantuje że będą smakować całej rodzinie 🙂
Zrobiłam – 3 razy w jednym dniu!! Mega pyszne!
Cieszę się bardzo:)
Moja babcia tłukła jeszcze to ciasto wałkiem – żeby wyszły pęcherze 🙂 wierzę, że to nie dlatego, że chciała uwolnić emocje, tylko żeby ciasto było kruche 🙂 haha 🙂 <3 Zabieramy sie za pieczenie 🙂