Zupa gołąbkowa Thermomix
Składniki Zupa Gołąbkowa:
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/4 główki włoskiej kapusty (ok 400 g)
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- bulionu do zalania
- pół pora (biała część)
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 30 g ryżu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy 200 gram kapusty i szatkujemy czas 20s/obr4. Przekłądamy do innego naczynia. Dodajemy drugą część kapusty i pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pora, szatkujemy czas 20 s/obr.4.
Przekładamy do pierwszej części kapusty. Naczynie TM z pomocą kopystki dokładnie opróżniamy.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/ obr.5. Dolewamy oleju i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1
Dodajemy mięso i ponownie podduszamy czas 8 min/Varoma/obr.2.
Następnie dokładamy poszatkowaną kapustę, marchewkę i pora, ząbek czosnku, podlewamy 1 miarką TM bulionu i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.2.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy (sól, pieprz, papryki).
Zalewamy bulionem W składnikach nie jest podana jego ilość. Zalewamy tak aby wszystkie składniki były przykryte. U mnie to było ok. 1,3 litra.
Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1
Dodajemy ryż i ponownie gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. (czas gotowania zależy od tego jaki rodzaj mamy ryżu)
Zupa smakuje wyśmienicie na drugi dzień.