Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa
Print Friendly, PDF & Email

Zupa gołąbkowa Thermomix

Składniki Zupa Gołąbkowa:

  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 główki włoskiej kapusty (ok 400 g)
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • bulionu do zalania
  • pół pora (biała część)
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 30 g ryżu
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy  200 gram kapusty i szatkujemy czas 20s/obr4. Przekłądamy do innego naczynia. Dodajemy drugą część kapusty i pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pora, szatkujemy czas 20 s/obr.4.

Przekładamy do pierwszej części kapusty. Naczynie TM z pomocą kopystki dokładnie opróżniamy.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/ obr.5. Dolewamy oleju i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1

Dodajemy mięso i ponownie podduszamy czas 8 min/Varoma/obr.2.

Następnie dokładamy poszatkowaną kapustę, marchewkę i pora, ząbek czosnku, podlewamy 1 miarką TM bulionu i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.2.

Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy (sól, pieprz, papryki).

Zalewamy  bulionem W składnikach nie jest podana jego ilość. Zalewamy tak aby wszystkie składniki były przykryte. U mnie to było ok. 1,3 litra.

Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1

Dodajemy ryż i ponownie gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. (czas gotowania zależy od tego jaki rodzaj mamy ryżu)

Zupa smakuje wyśmienicie na drugi dzień.

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.