Alternatywa dla osób, które nie jedzą lub nie lubią mięsa. Smakują na zimni jak i na gorąco (ja osobiście wolę je zaraz po wyjęciu z pieca). Mogą służyć jako dodatek do barszczyku lub jako przystawka podana z sosem pomidorowym lub innym ulubionym. Przepis pochodzi z książki Tak lubię gotować”
Składniki:
- 1 cebula pokrojona na połówki
- 2 łyżeczki świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek, bazylia)
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 150 g sera feta
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 45 g bułki tartej
- 95 g płatków owsianych
- 500 g ciasta francuskiego ( gotowe do kupienia w sklepach)
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- sezam na posypkę
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, zioła i orzechy włoskie i wszystko miksujemy czas 5 s/obr 6. Za pomocą kopystki zgarniamy pastę z brzegów naczynia i dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na jednolitą masę czas 20 s/obr. 5
Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasto francuskie wg poniższego filmu
Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok 20 minut.
Wlasnie zrobilam paszteciki wg Pani przepisu. Sa naprawde dobre i wygladaja rownie pieknie jak na zdjeciu. Szybciutko i latwo je zrobic. Czy ma pani moze jakis przepis jeszcze na inny farsz? Cos z grzybkami,pieczarkami?
Pozdrawiam i dziekuje za przepis!