
Składniki na zupę marchewkową:
- 50 g masła
- 2 średnie cebule
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 700 g marchewek pokrojonych
- 1 pomidor
- 500 – 750 g bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15 s/obr. 7, dodajemy masło i nastawiamy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr.1. Jak masło się podgrzeje i cebulka zacznie sie podsmażać dodajemy imbir i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną marchew i pomidora i razem to znowu podsmażamy czas 3 min/temp 100 stopni/obr 1.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr.1
Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem (jeżeli bulion nie był zbyt słony) i miksujemy na krem czas 1 min/obr.9.
PYCHA ZUPA!
Robiłem ją w zimę i miałem obawy czy warzywa dostępne zimą dadzą taki smak jak trzeba, ale nie zawiodłem się! Rewelacyjna w smaku, prosta w przygotowaniu!
Zupa przepyszna 🙂
Sosłam trochę kuminu i kolendry co dodało zupie lekko indyjski klimat.
Zupa przepyszna i rozgrzewająca. Dodałam białego pieprzu, kolendry żeby podkręcić smak. Gorąco polecam na jesienno-zimowe dni.