Zupa marchewkowa

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na zupę marchewkową:

  • 50 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g marchewek pokrojonych
  • 1 pomidor
  • 500 – 750 g bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15 s/obr. 7, dodajemy masło i nastawiamy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr.1. Jak masło się podgrzeje i cebulka zacznie sie podsmażać dodajemy imbir i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną marchew i pomidora i razem to znowu podsmażamy czas 3 min/temp 100 stopni/obr 1.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr.1
Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem (jeżeli bulion nie był zbyt słony) i miksujemy na krem czas 1 min/obr.9.

3 komentarze

  1. Tomasz
  2. Monika
  3. Kasia

Dodaj komentarz