Ketchup

Ketchup

Składniki:

  • 1000 g pomidorów,pokrojonych
  • 180 g czerwonej papryki, pokrojonej
  • 130 g czerwonej cebuli, przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 octu z czerwonego wina
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 nasion gorczycy
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miodu

Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć pomidory, czerwoną paprykę, czerwona cebulę, czosnek, dolać 50 g octu z czerwonego wina, rozdrobnić czas 5 s/obr 7.
Gotować 40 min/Varoma/obr. 2, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.

Dodać pozostały ocet z czerwonego wina, przyprawy i miód, gotować 15-20 min/Varoma/obr. 2 (dopóki mieszanka nie zgęstnieje). Zdjąć koszyczek i założyć miarkę.

Zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do słoików typu twist, po zakręceniu obrócić słoiki dnem do góry, pozostawić na ok. 10 minut do ostygnięcia.

Z tej porcji wychodzi 3 małe słoiki. Przepis pochodzi z książki http://shop.vorwerk.pl/thermomix/ksiazki-kucharskie/ksiazka-tak-lubie-gotowac.html

ketchup thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO