Ketchup

Ketchup
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 1000 g pomidorów,pokrojonych
  • 180 g czerwonej papryki, pokrojonej
  • 130 g czerwonej cebuli, przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 octu z czerwonego wina
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 nasion gorczycy
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miodu

Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć pomidory, czerwoną paprykę, czerwona cebulę, czosnek, dolać 50 g octu z czerwonego wina, rozdrobnić czas 5 s/obr 7.
Gotować 40 min/Varoma/obr. 2, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.

Dodać pozostały ocet z czerwonego wina, przyprawy i miód, gotować 15-20 min/Varoma/obr. 2 (dopóki mieszanka nie zgęstnieje). Zdjąć koszyczek i założyć miarkę.

Zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do słoików typu twist, po zakręceniu obrócić słoiki dnem do góry, pozostawić na ok. 10 minut do ostygnięcia.

Z tej porcji wychodzi 3 małe słoiki. Przepis pochodzi z książki http://shop.vorwerk.pl/thermomix/ksiazki-kucharskie/ksiazka-tak-lubie-gotowac.html

ketchup thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.