Składniki:
- 1000 g pomidorów,pokrojonych
- 180 g czerwonej papryki, pokrojonej
- 130 g czerwonej cebuli, przekrojonej na połówki
- 2 ząbki czosnku
- 100 octu z czerwonego wina
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 10 nasion gorczycy
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miodu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć pomidory, czerwoną paprykę, czerwona cebulę, czosnek, dolać 50 g octu z czerwonego wina, rozdrobnić czas 5 s/obr 7.
Gotować 40 min/Varoma/obr. 2, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.
Dodać pozostały ocet z czerwonego wina, przyprawy i miód, gotować 15-20 min/Varoma/obr. 2 (dopóki mieszanka nie zgęstnieje). Zdjąć koszyczek i założyć miarkę.
Zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do słoików typu twist, po zakręceniu obrócić słoiki dnem do góry, pozostawić na ok. 10 minut do ostygnięcia.
Z tej porcji wychodzi 3 małe słoiki. Przepis pochodzi z książki http://shop.vorwerk.pl/thermomix/ksiazki-kucharskie/ksiazka-tak-lubie-gotowac.html