
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z mozzarellą Thermomix
Składniki:
- 400 g filetu drobiowego (zmielonego)
- 2 puszki pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 300 g spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 2 kulki sera mazzarella
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mięso, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki czas 10s/obr.5.
Z tak przygotowanej masy formujemy małe klopsiki, które układamy na przystawce Varoma (przystawkę Varoma smarujemy olejem).
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek kroimy czas 5 s/obr.4. Dodajemy olej i podsmażamy czas 4 min/temp. 100 stopni/obr.2. Dodajemy paprykę i oregano i ponownie podsmażamy czas 1 min/temp. 100 stopni/obr.2.
Wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dodajemy do smaku sól, pieprz i cukier. Gotujemy czas 15 min/Varoma/obr.3. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia Thermomix wlewamy 1200 g wody, sól na pokrywę dajemy przystawkę Varoma z klopsikami – gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.1.
Zdejmujemy przystawkę Varoma, klopsiki dajemy do sosu a przez pokrywę naczynia Thermomix dajemy makaron. Gotujemy al dente wg czasu na opakowaniu. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem i klopsikami. Na górę dajemy pokrojoną mozzarellę i wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok 20 minut.
Przepis pochodzi z gazety „Moje smaki życia” Listopad 2013.