Zupa pieczarkowa z ciecierzycą

Zupa pieczarkowa z ciecierzycą
Print Friendly, PDF & Email

Zupa pieczarkowa z ciecierzycą Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • mieszanka ziołowa: 1/4 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 250 g ugotowane ciecierzycy (może być z puszki)
  • 10 g masła klarowanego
  • 1200 g wody

 

Wykonanie przepisu Zupa pieczarkowa z ciecierzycą:

Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej. Woda w której moczyły się grzyby posłuszy nam jako baza do zupy.

Do naczynia Thermomix dajemy 1 marchewkę, pietruszkę i selera. Miksujemy czas 20s/obr.4.

Przesypujemy do pojemnika.

Do naczynia Thermomix dajemy pieczarki z odciśniętymi grzybami. Miksujemy czas 20s/obr.4.

Grzyby również przekładamy do innego pojemnika.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/obr.5. Dodajemy ząbek czosnku, masło i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Dodajemy warzywa i grzyby i ponownie podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Całość zalewamy wodą z grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.

Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycą i jeszcze gotujemy czas 3 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.