Zupa pieczarkowa z ciecierzycą Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- plaster selera
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pieczarek
- 30 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- mieszanka ziołowa: 1/4 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- 250 g ugotowane ciecierzycy (może być z puszki)
- 10 g masła klarowanego
- 1200 g wody
Wykonanie przepisu Zupa pieczarkowa z ciecierzycą:
Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej. Woda w której moczyły się grzyby posłuszy nam jako baza do zupy.
Do naczynia Thermomix dajemy 1 marchewkę, pietruszkę i selera. Miksujemy czas 20s/obr.4.
Przesypujemy do pojemnika.
Do naczynia Thermomix dajemy pieczarki z odciśniętymi grzybami. Miksujemy czas 20s/obr.4.
Grzyby również przekładamy do innego pojemnika.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/obr.5. Dodajemy ząbek czosnku, masło i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Dodajemy warzywa i grzyby i ponownie podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Całość zalewamy wodą z grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.
Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycą i jeszcze gotujemy czas 3 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.