
Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 młode ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pęczek szpinaku
- 1000 g bulionu warzywnego lub drobiowego
- 10 g masła klarowanego
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 miarka śmietany 18% do zup i sosów (miarka dołączona do TM)
dodatkowo:
- koperek
- wędzony łosoś
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek, marchewkę i pietruszkę również obieramy, kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu Thermomix.
Kroimy czas 15s/obr.5
Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane. Całość podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.Soft lub 1.
Warzywa zalewamy bulionem, podgrzewamy czas 5 min/100 stopni/obr.wsteczne 1.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na 1 minutę przed końcem czasu wlewamy śmietanę i pokrojone liście szpinaku.
Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Przykrywamy miarką i zostawiamy na kilka minut aby sól i przyprawy przenikneły do zupy.
Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia i koperkiem.