Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 185 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- dżem truskawkowy do posmarowania spodu ciasta
Składniki na kruszonkę:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix. Masło kroimy w plastry. Mieszamy czas 1 min/obr.5. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie na blaszkę wykładamy ciasto i wylepiamy całą blaszkę.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy ok 10-15 minut.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Całość rabarbaru umieszczamy na patelni zasypujemy cukrem i podgrzewamy rabarbar aż puści sok. Rabarbar przekładamy na sitko do odsączenia. W tym samym czasie studzimy też spód ciasta.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w naczyniu i zalewamy roztopionym gorącym masłem, miksujemy czas 30 s/obr.5
Wykonanie całego ciasta:
Na przestudzone ciasto dajemy dżem truskawkowy, na to odsączony z soku rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok 35 minut.
Ten placek jest wspanialy. Ciasto jest bardzo kruche I pyszne. Bardzo dziekuje za przepis.
Ciasto wygląda przepysznie, a czy zamiast rabarbaru mogłybym dać np. jabłka? Jak Pani sądzi?
Placek robiłam wczoraj wyszedł bardzo smaczny , rabarbar podsmażyłam na patelni z cukrem i już nie dawałam go na sitko . pozdrawiam