Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowo – wołowego (najczęściej wykorzystuję „niedzielny rosół”)
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki fasoli białej
- ok. 200 g ugotowanej wołowiny (ta która zostanie z „niedzielnego rosołu”)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- papryka słodka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlać olej i cebulę. Podduszamy cebulę czas 3 min/temp.100/obr.1. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chili. Podsmażamy ponownie czas 2 min/temp.100/poz.1. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i wołowinę. Dokładamy do naczynia Thermomix i ponownie podsmażamy czas 3 min/temp. 100/obr wsteczne 1.
Dolewamy bulion i sos pomidorowy. Dosypujemy 4 łyżki kaszy jaglanej, paprykę słodką w proszku i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr. wsteczne 1.
Na sam koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy sola i pieprzem.
Przepis ten również można zrobić w tradycyjny sposób – więcej na kaszomania.pl