Zupa meksykańska z kaszą jaglaną

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowo – wołowego (najczęściej wykorzystuję „niedzielny rosół”)
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki fasoli białej
  • ok. 200 g ugotowanej wołowiny (ta która zostanie z „niedzielnego rosołu”)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlać olej i cebulę. Podduszamy cebulę czas 3 min/temp.100/obr.1. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chili. Podsmażamy ponownie czas 2 min/temp.100/poz.1. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i wołowinę. Dokładamy do naczynia Thermomix i ponownie podsmażamy czas 3 min/temp. 100/obr wsteczne 1.

Dolewamy bulion i sos pomidorowy. Dosypujemy 4 łyżki kaszy jaglanej, paprykę słodką w proszku i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr. wsteczne 1.

Na sam koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy sola i pieprzem.

Przepis ten również można zrobić w tradycyjny sposób – więcej na kaszomania.pl

thermomix_kasza_jaglana_zupa_meksykanska

Dodaj komentarz