Dyniowe bułeczki Thermomix
Składniki na 12 bułek:
- 500 g mąki
- 200 g puree z dyni
- 80 g mleka
- 2 jajka
- 80 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
- 20 g drożdży
- 30 g cukru waniliowego domowej roboty
dodatkowo:
- 1 jajko
- sezam
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3
Powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut.
Następnie dajemy mąkę, jajka, sól, cukier oraz puree z dyni(puree musi być bardzo gęste). Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.
W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do końca czasu.
Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wyrabiamy rękami i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy wierzch bułek jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25-30 minut. (do zezłocenia się bułeczek)
bułeczki rewelacja!!!!!!!
500 g maki i ledwo 100ml mleka? Z tego wogole wyszlo ciasto?!
Tak wyszło. Proszę doczytać, że tam jest też puree z dyni.