Sos grzybowy Thermomix
Składniki na sos grzybowy:
- 200 g leśnych świeżych grzybów
- 1 mała cebula
- 20 g masła klarowanego
- 300 g wody
- 1 miarka TM śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix włożyć cebulę pokrojoną na 4 części. Zmiksować czas 6s/obr.5.
Za pomocą kopystki zgarnąć cebulę na dno naczynia. Dodać masło i poddusić czas 3 min/Varoma/obr.1
Grzyby pokroić w plasterki. Dodać do naczynia Thermomix i dusić czas 10 min/Varoma/obr Soft wsteczne.
Grzyby z cebulą zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.Soft wsteczne.
Na 2 minuty przed końcem czasu dolewamy śmietanę i dodajemy przyprawy.