Sernik wiedeński

Print Friendly, PDF & Email

Przepis na wszystkie modele Thermomix

SERNIK WIEDEŃSKI PRZEPIS

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 100 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g sera białego półtłustego lub tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
Sernik wiedeński. Przepisy Thermomix.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier puder. Jeżeli nie mamy cukru pudru wsypujemy zwykły cukier i miksujemy czas 15s/obr.10.
Zakładamy motylek. Dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt i jajka. Miksujemy czas 4 min/37°C/obr.3.

Zdejmujemy motylek i dodajemy masło, ser i śmietanę. Mieszamy czas 1 min/obr.7

Za pomocą kopystki mieszamy masę serową i dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mieszamy ponownie czas 30s/obr.7.
Dodajemy rodzynki i z pomocą kopystki mieszamy czas 20s/obr.3.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy poprzez odwrócenie tortownicy do góry dnem.
Do tortownicy wlewamy masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik ok 15 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wkładamy do lodówki.

Przepis pochodzi z https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r151595

Sernik wiedeński. Thermomix przepisy.

Dodaj komentarz