Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na wszystkie modele Thermomix

SERNIK WIEDEŃSKI PRZEPIS

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 100 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g sera białego półtłustego lub tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
Sernik wiedeński. Przepisy Thermomix.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier puder. Jeżeli nie mamy cukru pudru wsypujemy zwykły cukier i miksujemy czas 15s/obr.10.
Zakładamy motylek. Dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt i jajka. Miksujemy czas 4 min/37°C/obr.3.

Zdejmujemy motylek i dodajemy masło, ser i śmietanę. Mieszamy czas 1 min/obr.7

Za pomocą kopystki mieszamy masę serową i dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mieszamy ponownie czas 30s/obr.7.
Dodajemy rodzynki i z pomocą kopystki mieszamy czas 20s/obr.3.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy poprzez odwrócenie tortownicy do góry dnem.
Do tortownicy wlewamy masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik ok 15 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wkładamy do lodówki.

Przepis pochodzi z https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r151595

Sernik wiedeński. Thermomix przepisy.

3 komentarze

  1. MeCooks
  2. Sylwia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.