Chałka z lekką nutą kardamonu

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml  mleka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu
  • 2 jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem)
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 50 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.3. Następnie zostawiamy na 15 min aby drożdże zaczeły działać. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz masła i rodzynek i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz Thermomix/Interwał. Na ok 30 sekund przed końcem dajemy masło i rodzynki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

Następnie z ciasta formujemy 3 wałki i zaplatamy w warkocz. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed wsadzeniem chałki do piekarnika smarujemy wierzch chałki jajkiem i posypujemy migdałami.

Pieczemy ok 30 minut.

Dodaj komentarz