Tarta z serem, brzoskwiniami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na tartę

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą)
  • 25 g brązowego cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody

Farsz:

  • 350 g sera białego
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • puszka brzoskwiń
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło i mieszamy czas 30 s/obr.4, następnie dodajemy łyżkę wody i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto umieszczamy na blaszce, na ciasto dajemy folię aluminiową i fasolki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 15 min. Po 15 minutach ściągamy folie z fasolkami i pieczemy kolejne 15 min.

W trakcie pieczenia przygotowujemy farsz. Umieszczamy ser, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny w naczyniu i miksujemy na gładką masę czas 2 min/obr. 5. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy czas 1 min/obr.5

Tak przygotowaną masę wlewamy na upieczone ciasto na wierzch dajemy pokrojone brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Temperaturę obniżamy do 170 stopni.

4 komentarze

  1. Laura
  2. Barbara

Dodaj komentarz