Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na początku odmierzmy sobie mąki i przesypmy do innego naczynia dosypując również proszek do pieczenia. Następnie do naczynia Thermomix dajemy jajka z cukrem zakładamy motylek i ubijamy czas 10 min/obr. 4 Po 10 minutach wsypujemy od razu mieszankę mąki i proszku do pieczenia i mieszamy czas 15 s/obr. 3
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.
Masa jabłeczna:
- 1,5 kg jabłek
- 50 g masła
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Kroimy na kawałki czas 20 s/obr.6. Dajemy masło i nastawiamy Thermomix czas 15 min/Varoma/obr.2
Pod sam koniec gotowania dosypujemy cukier i czekamy ok 5 min aż cukier się rozpuści – miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10.
Biszkopt dzielimy na 3 części i na dolną część biszkopta dajemy połowę masy jabłkowej i przykrywamy środkową częścią biszkopta, dajemy na tą środkową część drugą połowę masy i przykrywamy ostatnią częścią biszkopta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby masa dobrze nasiąkła w biszkopt. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Nie podano jakiej blachy użyć…