Składniki na dużą blaszkę:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1200 g serka homogenizowanego
- 400 g truskawek
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 5 opakowań galaretki cytrynowej
- 500 g brzoskwiń z puszki
- 1 1/2 galaretki brzoskwiniowej
- 5 bananów
- woda do rozpuszczenia galaretek
Wykonanie:
Biszkopt: do naczynia Thermomix dajemy jajka i cukier, zakładamy motylek i ubijamy czas 5 min/obr.5. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr.1.
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
Masa: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Do naczynia Thermomix dajemy 400 g serka nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4. Zimną galaretkę wlewamy powoli do misy. Czekamy jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na spód biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki układamy na pierwszej różowej warstwie i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Do naczynia Thermomix dajemy 400 g serka nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4. Zimną galaretkę wlewamy powoli do misy. Czekamy jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na kolejną warstwę. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku rozuszczamy. Schładzamy. Do naczynia Thermomix dajemy brzoskwinie i miksujemy na gładki mus czas 30 s/obr.10. Zimną galaretkę wlewamy do naczynia Thermomix i dokładnie mieszamy czas 15s/obr.4. Czekamy jak masa zacznie tężeć i wlewamy na kolejną warstwę. Wstawiamy do lodówki.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Do naczynia Thermomix dajemy 400 g serka nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4. Zimną galaretkę wlewamy powoli do misy. Czekamy jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na kolejną warstwę. Wstawiamy do lodówki.
Banany kroimy w plasterki i układamy na wierzchu przekładańca zalewamy tężejącą 1 galaretką rozpuszczoną w 400 ml wrzątku.
Placek trzymamy cały czas w lodówce.