Składniki:
- 150 g pora (biała część)
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- ok 1 cm świeżego imbiru
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- sól, pieprz jeżeli bulion jest niesolony
- 20 g kaszy jaglanej (1/4 szklanki)
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy czas 6 min/obr.1/temp.100. Po ok 20 sekundach przez otwór w pokrywie Thermomix wrzucamy pokrojonego w cienkie plastry pora, pokrojony w plasterki czosnek oraz cały imbir. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, kaszę jaglaną i zalewamy bulionem. Gotujemy czas 15 min/obr.1 wsteczne/temp. 100. Na koniec doprawiamy zupę.
Zupę podajemy z natką pietruszki.