Składniki na rzodkiewkowe pesto:
- 80 g uprażonego słonecznika
- 80 g liści rzodkiewek
- 1 miarka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w Thermomix i miksujemy czas 2 min obr. 3-4. Musimy często ściągać pesto ze ścianek naczynia Thermomix. Smakuje wybornie – jest pikantne z posmakiem prażonego słonecznika. Doskonale pasuje ze świeżym pieczywem lub z pełnoziarnistymi sucharkami.
Polecam szczególnie teraz jak ktoś ma posadzoną rzodkiewkę i nadszedł czas jej przerywania.
Niestety takiej ilości i z taką szybkością nie da się rozmiksować tak, by wyglądało jak na załączonym zdjęciu. Może gdyby składników było w sumie kilo, a prędkość mieszania wynosiłaby 8-9, to pesto dałoby się umieszać. A może chodziło o 800 g słonecznika i liści?
W smaku jest dobre. Musiałam jeszcze raz zmiksować przy pomocy blendera.
Proporcje i szybkość obrotów jest prawidłowa. W opisie wykonanie piszę, że należy często zbierać presto ze ścianek Thermomixa właśnie z tego powodu, że jest go mało i większość ląduje na ściankach. Także czas mieszania jest wydłużony – zazwyczaj Thermomix ze zmiksowaniem radzi sobie w kilka sekund a tu jest 2 minuty.
Ale na ściankach ląduje przy większej prędkości, na pewno nie przy dwójce. Jak zrobiłam na ósemkę, to rzeczywiście musiałam zbierać ze ścianek, a nawet z pokrywki, czego nie cierpię.
Proponuje dokładnie przeczytać wykonanie przepisu i wykonać dokładnie tak jak pisze:)