
Chlebek w smaku pyszny. Smakuje wyśmienicie od razu po wyciągnięciu z piekarnika, chrupiąca skórka i oliwkowy zapach przypominający greckie klimaty…
Składniki na chleb z oliwkami:
- 500g maki
- 4 miarki ciepłej wody
- 2 łyżeczki miodu
- 20g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100g czarnych oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wodę, miód, oliwę i drożdże umieścić w naczyniu Thermomix i zmieszać czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3. Następnie dajemy pozostałe składniki(oprócz oliwek) czyli mąkę, sól i zioła i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Minutę przed końcem czasu dajemy pokrojone oliwki.
Ciasto zostawiamy w misie Thermomix na 30 minut do wyrośnięcia, następnie ciasto przelewamy (ponieważ ma taką konsystencję) do blaszki i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Aby skórka była chrupiąca w trakcie pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą kilka razy.