Chleb z oliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Chlebek w smaku pyszny. Smakuje wyśmienicie od razu po wyciągnięciu z piekarnika, chrupiąca skórka i oliwkowy zapach przypominający greckie klimaty…

Składniki na chleb z oliwkami:

  • 500g maki
  • 4 miarki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wodę, miód, oliwę i drożdże umieścić w naczyniu Thermomix i zmieszać czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3. Następnie dajemy pozostałe składniki(oprócz oliwek) czyli mąkę, sól i zioła i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Minutę przed końcem czasu dajemy pokrojone oliwki.

Ciasto zostawiamy w misie Thermomix na 30 minut do wyrośnięcia, następnie ciasto przelewamy (ponieważ ma taką konsystencję) do blaszki i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Aby skórka była chrupiąca w trakcie pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą kilka razy.

Dodaj komentarz