
Bardzo proste do wykonania danie. Smakuje…. hmmmm trzeba się przekonać. Ciasto przepyszne a nadzienie jeszcze lepsze – smakuje na ciepło i zimno.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 60 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
nadzienie:
- 2 pęczki młodej botwinki
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera camembert
- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy krótko ręcznie, wałkujemy i wykładamy na blaszkę do tarty formując również boki – tak aby nadzienie nie wylało nam się na boki ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Wykonanie nadzienia:
Botwinkę kroimy ręcznie, wrzucamy na słony wrzątek i gotujemy 3 min. Odkładamy na sitko, studzimy. Do naczynia Thermomix dajemy jogurt, jajka, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Dodajemy botwinkę i mieszamy czas 30 s/obr wsteczne/obr.2.
Na ciasto wlewamy masę i na wierzch kładziemy pokrojony ser – zapiekamy ok 40-45 min.
Przepis znaleziony w gazecie „Moje smaki życia” do kupienia w Biedronce.