
Składniki na waniliową chałkę:
- 300 g mleka
- laska wanilii
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki
- 0,25 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania chałki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, ziarenka z wanilii, masło, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.2. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz.Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie ciasto dzielimy na 4 części zaplatamy warkocz, dajemy do formy do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę pieczemy ok. 30-35 minut.