Chałka waniliowa

Chałka waniliowa

Składniki na waniliową chałkę:

  • 300 g mleka
  • laska wanilii
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki
  • 0,25 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania chałki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, ziarenka z wanilii, masło, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.2. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz.Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie ciasto dzielimy na 4 części zaplatamy warkocz, dajemy do formy do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę pieczemy ok. 30-35 minut.

 

chałka thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO