Chałka waniliowa

Chałka waniliowa
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na waniliową chałkę:

  • 300 g mleka
  • laska wanilii
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki
  • 0,25 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania chałki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, ziarenka z wanilii, masło, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.2. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz.Thermomix/Interwał. Pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie ciasto dzielimy na 4 części zaplatamy warkocz, dajemy do formy do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę pieczemy ok. 30-35 minut.

 

chałka thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.