Składniki:
- 170 g wody
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- opakowanie sera mozarella wiórki
- sos pomidorowy
- suszone oregano
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Zostawiamy na 15 min.
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Przekładamy do innego naczynia do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciastko krótko wyrabiamy. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto nadając mu kształt prostokąta. Na jedną połowę prostokąta (dłuższą) dajemy sos pomidorowy. Posypujemy mozzarellą i oregano. Ciasto składamy na pół i wycinamy paski. Każdy pasek skręcamy w spiralę.
Paluchy wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 15 min.
Ekstra! Szybka przekąska, idealna na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Dziękuję za przepis!