Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 160 g mleka
- 2,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na farsz orzechowy:
- 200 g orzechów laskowych
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 200 g śmietany 30%
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier mieszamy czas 3 min/temperatura 37 stopni/obr.2. Zostawiamy w naczyniu Thermomix na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia – przekładamy do innego naczynia. Natomiast do czystego naczynia Thermomix dajemy orzechy i mielimy je czas 30 s/obr.10. Dodajemy cukier i śmietanę i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.8.
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i już ręcznie chwileczkę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części.
I postępujemy zgodnie z instrukcją na zdjęciach:
Tak uformowane serca zostawiamy na blaszce na ok 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde serce jajkiem. Pieczemy ok 15 do 20 minut.
Czy orzechy musza być obrane czy mielimy ze skórką?
Ja zmiksowałam ze skórką.
Zrobiłam rano-przepyszne! Do 16 zostało tylko 1 serce:)
Mam pytanie: czy to ciasto ma w naturze klejenie się-bo jak dla mnie było mało wdzięczne do wałkowania a może za mało maki dałam (choć i tak dosypywałam) ?
Zrobiłam i wyszły wspaniałe !!!!!!!!!!!
Wszyscy się zajadali.
Dla córki – alergiczki zmodyfikowałam nadzienie (zrobiłam prawie takie jak w Rogalach Marcińskich) – rewelacja 😉
Bardzo się ciesze:)