Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 160 g mleka
- 2,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na farsz orzechowy:
- 200 g orzechów laskowych
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 200 g śmietany 30%
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier mieszamy czas 3 min/temperatura 37 stopni/obr.2. Zostawiamy w naczyniu Thermomix na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia – przekładamy do innego naczynia. Natomiast do czystego naczynia Thermomix dajemy orzechy i mielimy je czas 30 s/obr.10. Dodajemy cukier i śmietanę i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.8.
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i już ręcznie chwileczkę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części.
I postępujemy zgodnie z instrukcją na zdjęciach:







Czy orzechy musza być obrane czy mielimy ze skórką?
Ja zmiksowałam ze skórką.
Zrobiłam rano-przepyszne! Do 16 zostało tylko 1 serce:)
Mam pytanie: czy to ciasto ma w naturze klejenie się-bo jak dla mnie było mało wdzięczne do wałkowania a może za mało maki dałam (choć i tak dosypywałam) ?
Zrobiłam i wyszły wspaniałe !!!!!!!!!!!
Wszyscy się zajadali.
Dla córki – alergiczki zmodyfikowałam nadzienie (zrobiłam prawie takie jak w Rogalach Marcińskich) – rewelacja 😉
Bardzo się ciesze:)