Drożdżowe serca z nadzieniem orzechowym



Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 160 g  mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2  łyżki roztopionego masła

Składniki na farsz orzechowy:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier mieszamy czas 3 min/temperatura 37 stopni/obr.2. Zostawiamy w naczyniu Thermomix na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.

Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia – przekładamy do innego naczynia. Natomiast do czystego naczynia Thermomix dajemy orzechy i mielimy je czas 30 s/obr.10. Dodajemy cukier i śmietanę i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.8.

W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i już ręcznie chwileczkę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części.

I postępujemy zgodnie z instrukcją na zdjęciach:

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCTak  uformowane serca zostawiamy na blaszce na ok 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde serce jajkiem. Pieczemy ok 15 do 20 minut.

 

 

 

SONY DSCSONY DSC

Popularne frazy:

  • drożdżowe serca
  • masa orzechowa wykonana w termomiksie
  • bulki z orzechami z termomiksa 5
  • ciasto orzechowe thermomix
  • nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego
  • orzechowiec drożdżowy termomix
  • przepisy na buleczki drozdzowe z nadzieniem

Podobne przepisy

5 komentarzy

Add Comment