Zielone curry z cukinią i groszkiem

Zielone curry z cukinią i groszkiem
Print Friendly, PDF & Email

Zielone curry z cukinią i groszkiem Thermomix

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • plaster świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 600 g młodej cukinii
  • 500 g mleka kokosowego
  • 200 g wyłuskanego groszku zielonego
  • 3 pomidory (obrane ze skórki i pozbawione miąższu)
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  1. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę (przekrojoną na 4 części), czosnek i imbir.
  2. Siekamy czas 15 s/obr.5.
  3. Dolewamy olej, gorczycę, kmin rzymski i pastę curry.
  4. Podduszamy czas 5 min/temp.100/obr.1
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (środek wydrążamy) i gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
  6. Całość zalewamy mlekiem kokosowym
  7. Dodajemy kurkumę.
  8. Podduszamy całość czas 8 min/temp.100/obr 1 wsteczne.
  9. Dodajemy groszek i pokrojone w kostkę pomidory.
  10. Dusimy całość kolejne 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dane podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy listkami mięty i natki pietruszki.

Thermomix przepisy. Zielone curry z cukinią i groszkiem.

Thermomix przepisy. Zielone curry z cukinią i groszkiem.

 

One Response

  1. Przemek

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.