Kluski jaglane

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na kluski jaglane:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki suchej kaszy)
  • 200 g ser białego
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Kaszę jaglaną oraz ser biały umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.6 Następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i ponownie mieszamy czas 30 s/obr.5

Zagotowywujemy wodę. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałki z których wycinamy kluski.

Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

Podajemy polane masłem z bułką tartą.

kluski jaglane thermomix

Dodaj komentarz