Składniki na kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 160 g mrożonego szpinaku
- 30 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
Wykonanie przepisu na kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:
Do naczynia Thermomix dajemy masło i rozpuszczamy czas 1 mni/obr.1/100 stopni.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę czas 1 min/obr.1/temp. 100. Dodajemy rozmrożony szpinak i podduszamy czas 10 min/obr.1/temp.100. Na minutę przed końcem dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatałową. Pozostawiamy do wystygniecia.
Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną oraz ser. Mieszamy czas 30 s/obr wsteczne 3. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Z masy formujemy kotleciki i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 stopni przez ok. 15 minut.