Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- wrząca woda
nadzienie:
- 400 g ugotowanego bobu
- 40 g sera białego
- kilka listków posiekanej mięty
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę i sól. Nastawiamy na wyrabianie ciasta czas 3 min/Interwał. Powoli wlewamy wrzątek i musimy obserwować ciasto i w miarę wyrabiania dolewać wrzącą wodę. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
Bób obieramy z łupy, umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dodajemy ser, posiekaną miętę oraz sól i pieprz. Mieszamy czas 15 s/obr.5- 6.
Na stolnicy wałkujemy ciasto, wykrawamy koła i na każde koło umieszczamy farsz. Formujemy pierogi. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą.
Podajemy polane masłem.