Zielone curry z cukinią i groszkiem Thermomix
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- plaster świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 50 g zielonej pasty curry
- 600 g młodej cukinii
- 500 g mleka kokosowego
- 200 g wyłuskanego groszku zielonego
- 3 pomidory (obrane ze skórki i pozbawione miąższu)
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Do naczynia Thermomix dajemy cebulę (przekrojoną na 4 części), czosnek i imbir.
- Siekamy czas 15 s/obr.5.
- Dolewamy olej, gorczycę, kmin rzymski i pastę curry.
- Podduszamy czas 5 min/temp.100/obr.1
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (środek wydrążamy) i gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
- Całość zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy kurkumę.
- Podduszamy całość czas 8 min/temp.100/obr 1 wsteczne.
- Dodajemy groszek i pokrojone w kostkę pomidory.
- Dusimy całość kolejne 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Dane podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy listkami mięty i natki pietruszki.
Dobre wyszło, choć nie miałem imbiru – ale uważałbym z zieloną pastą curry: nie wiem, jakiej używał/a Autor/ka przepisu, ale ja miałem akurat House of Asia, dodałem mniej niż połowę tego, co przewidziane (jakieś 20 g czy coś koło tego) i myślałem, że mi oczy wypłyną 🙂 No ale wiadomo, że to bardzo indywidualna kwestia…