Zielone curry z cukinią i groszkiem

Print Friendly, PDF & Email

Zielone curry z cukinią i groszkiem Thermomix

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • plaster świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 600 g młodej cukinii
  • 500 g mleka kokosowego
  • 200 g wyłuskanego groszku zielonego
  • 3 pomidory (obrane ze skórki i pozbawione miąższu)
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  1. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę (przekrojoną na 4 części), czosnek i imbir.
  2. Siekamy czas 15 s/obr.5.
  3. Dolewamy olej, gorczycę, kmin rzymski i pastę curry.
  4. Podduszamy czas 5 min/temp.100/obr.1
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (środek wydrążamy) i gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
  6. Całość zalewamy mlekiem kokosowym
  7. Dodajemy kurkumę.
  8. Podduszamy całość czas 8 min/temp.100/obr 1 wsteczne.
  9. Dodajemy groszek i pokrojone w kostkę pomidory.
  10. Dusimy całość kolejne 5 min/temp. 100/obr 1 wsteczne.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dane podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy listkami mięty i natki pietruszki.

Thermomix przepisy. Zielone curry z cukinią i groszkiem.

Thermomix przepisy. Zielone curry z cukinią i groszkiem.

 

1 komentarz

  1. Przemek

Dodaj komentarz