Kotleciki z kaszy gryczanej i cukini

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 12 szt:

  • 80 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  •  1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • ok 60 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie obieramy, kroimy wzdłuż i wycinamy gniazda nasienne Kroimy w większe części. Cebulę obieramy i kroimy na 4.

Do naczynia Thermomix dajemy cukinie, cebulę i czosnek, rozdrabniamy czas 20 s/obr.4

Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki, którą dodajemy w trakcie mieszania. Mieszamy ciasto czas 1 min/obr. wsteczne 3.

Mąkę dodajemy po to aby masa nam się lekko zwarła i nie była za rzadka.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką masę i na patelni formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Zastanawiałam się czy można takie kotleciki odchudzić i upiec w piekarniku ale rodzina była za bardzo głodna. Jeżeli ktoś próbował piszcie w komentarzach.

Kotleciki podajemy ze śmietaną.

thermomix_kasza_gryczana_placki

1 komentarz

  1. Iza

Dodaj komentarz