Składniki na 12 szt:
- 80 g kaszy gryczanej palonej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)
- 70 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- ok 60 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie obieramy, kroimy wzdłuż i wycinamy gniazda nasienne Kroimy w większe części. Cebulę obieramy i kroimy na 4.
Do naczynia Thermomix dajemy cukinie, cebulę i czosnek, rozdrabniamy czas 20 s/obr.4
Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki, którą dodajemy w trakcie mieszania. Mieszamy ciasto czas 1 min/obr. wsteczne 3.
Mąkę dodajemy po to aby masa nam się lekko zwarła i nie była za rzadka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką masę i na patelni formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Zastanawiałam się czy można takie kotleciki odchudzić i upiec w piekarniku ale rodzina była za bardzo głodna. Jeżeli ktoś próbował piszcie w komentarzach.
Kotleciki podajemy ze śmietaną.
– postanowiłam odchudzić przepis i upiekłam kotleciki w piekarniku
– jednak trochę zmodyfikowałam przepis – nie usunęłam gniazd nasiennych z cukinii, dodałam dodatkowe jajko i 40 dkg mąki
– termoobieg, 170 st., 25 min.
– wyszły super – dzięki za fajny przepis
Super przepis 🙂 Placuszki wyszły bardzo smaczne, podawałam ze śmietana i szczypiorkiem 🙂