Składniki na bułki do hamburgerów:
- 500g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki. Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy.
Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Aby sezam nie spadł z bułki należy go wymieszać z mlekiem i tak posmarować bułki. Piec 15 minut w 170 stopniach.
wyglądają pięknie 🙂
Mam pytanie odnośnie bułeczek na hamburgery: jak się Pani udało zrobić tak piękne i foremne bułki- czy były pieczone w jakiejś formie? czy wykrawana od czegoś, prosze o odpwoiedż.
Dodam, że śledzę przepisy i równiez wykonuję- są rewelacyjne 🙂
Pozdrawiam
Czy to forum żyje? Zadałam pytanie odnośnie drożdży w zeszłym tygodniu, pojawiło się, ale dziś go nie ma…
Zrobiłam bułeczki-są pyszne, choć w ogóle nie przypominają w smaku typowych bułek do hamburgerów. Szczególnie cieszy mnie mała ilość drożdży-bułki pięknie wyrosły,a nie było czuć posmaku drożdży 🙂
Ile buleczek wyszlo z tego przepisu?
Ja zrobiłam 4 duże bułki. Można zrobić też 8 małych bułeczek. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości chcemy zrobić hamburgery.