Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Składniki na bułki do hamburgerów:

  • 500g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki.  Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy.

Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Aby sezam nie spadł z bułki należy go wymieszać z mlekiem i tak posmarować bułki. Piec  15 minut w 170 stopniach.

5 komentarzy

  1. Iwona
  2. anna
  3. paula
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock