Bułki do hamburgerów

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na bułki do hamburgerów:

  • 500g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki.  Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy.

Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Aby sezam nie spadł z bułki należy go wymieszać z mlekiem i tak posmarować bułki. Piec  15 minut w 170 stopniach.

5 komentarzy

  1. Iwona
  2. anna
  3. paula
    • admin

Dodaj komentarz