Składniki na kiszone rydze:
- rydze
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarenka pieprzu
- solanka ( na 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej)
Wykonanie:
Rydze pozbawiamy nóżek (nóżki podsmażam z cebulką na maśle). Czyścimy kapelusze i dokładnie myjemy.
Rydze wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy 3 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją na cienkie piórka. Przygotowujemy również solankę. Na 1 litr zagotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli.
Na dno słoika dajemy część cebuli, przyprawy i rydze. Przekładamy tak warstwowo. Na wierzch kładziemy jakieś obciążenie. U mnie zwykły kamień otoczak, uprzednio wymyty i wygotowany.
Całość słoika zalewamy solanką tak aby rydze były w całości przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 dni.
Marynowane rydze składniki:
- rydze
- ziarenka gorczycy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarenka pieprzu
- zalewa octowa (2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru)
Wykonanie:
Rydze oczyszczamy, odcinamy nóżki, myjemy dokładnie.
Rydze wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 minut. Do słoika wrzucamy kilkanaście ziarenek gorczycy, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, kila ziarenek pieprzu.
Do wody dodajemy ocet, sól i cukier. Całość zagotowywujemy.
Rydze wyciągamy z wrzątku i gorące wkładamy do słoika, zalewamy gorącą zalewą octową, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia. Grzybki są gotowe do spożycia po ok 2 tygodniach. Przechowujemy w zimnym miejscu.