Kiszone rydze i marynowane rydze

Kiszone rydze  i marynowane rydze

Składniki na kiszone rydze:

  • rydze
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu
  • solanka ( na 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej)
Kiszone rydze

Wykonanie:

Rydze pozbawiamy nóżek (nóżki podsmażam z cebulką na maśle). Czyścimy kapelusze i dokładnie myjemy.

Rydze wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy 3 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją na cienkie piórka. Przygotowujemy również solankę. Na 1 litr zagotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli.

Na dno słoika dajemy część cebuli, przyprawy i rydze. Przekładamy tak warstwowo. Na wierzch kładziemy jakieś obciążenie. U mnie zwykły kamień otoczak, uprzednio wymyty i wygotowany.

Całość słoika zalewamy solanką tak aby rydze były w całości przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 dni.

Marynowane rydze składniki:

  • rydze
  • ziarenka gorczycy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu
  • zalewa octowa (2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru)
Marynowane rydze

Wykonanie:

Rydze oczyszczamy, odcinamy nóżki, myjemy dokładnie.

Rydze wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 minut. Do słoika wrzucamy kilkanaście ziarenek gorczycy, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, kila ziarenek pieprzu.

Do wody dodajemy ocet, sól i cukier. Całość zagotowywujemy.

Rydze wyciągamy z wrzątku i gorące wkładamy do słoika, zalewamy gorącą zalewą octową, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia. Grzybki są gotowe do spożycia po ok 2 tygodniach. Przechowujemy w zimnym miejscu.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.