Bułka drożdżowa z kakao

Bułka drożdżowa z kakao
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix daję mleko, drożdże i cukier i mieszamy czas 3 min/temp.37 stopni/obr.2

Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Zostawiamy na 30 min. Następnie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt (do wymiarów naszej blachy do pieczenia).

Na całość sypiemy kakao (ja dałam słodkie kakao) i zwijamy w rulon tak aby zmieściło nam się w blaszce do pieczenia. Tak przygotowany rulon umieszczamy w uprzednio nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.

Z pozostałych białek możemy posmarować wierzch bułki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 min.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.