Domowy makaron

Domowy makaron
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na domowy makaron:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

thermomix makaron

Z ciasta wyrabiamy kulę, zawijamy w folię i zostawiamy na 15 minut aby ciasto „odpoczęło”

domowy makaron thermomix

Następnie ciasto należy rozwałkować jak najcieniej i kroić makaron w kształty jakie chcemy nitki, tagliatelle, kokardki, łazanki. Gotowy makaron wkładać do wrzątku i gotować al dente.

Jest jeszcze łatwiejszy sposób na zrobienie makaronu bez wałkowania – maszynka do makaronu.

makaron z thermomixa

thermomix makaron SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.