Bułgarski chleb słonecznik



Składniki na tortownicę 30 cm:

  • 1000 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml letniego mleka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

dodatkowo:

  • 100 g roztopionego masła
  • żółtko do posmarowania
  • słonecznik do posypania

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy 2 miarki mleka, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.2 Zostawiamy na 15 min. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Jeżeli Thermomix będzie miał problemy z wyrobieniem takiej ilości mąki pomagamy mu kopystką. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Roztapiamy masło.

Następnie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie i dzielimy na 4 części. Wałkujemy każdą część w okrąg o średnicy 30 cm. Pierwsze koło smarujemy roztopionym masłem, na to dajemy następne koło i smarujemy masłem. Trzecie i czwarte koło tak samo. Wierzch również smarujemy masłem. Dzielimy to na 16 części tak jak pizzę i zwijamy jak rogale. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rogaliki na tortownicy. 11 rogalików dookoła tortownicy i 5 pośrodku ( mi zmieściło się 4).

Możemy posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem ( ja zapomniałam posmarować żółtkiem i niestety słonecznik w trakcie pieczenia spadł)

Pieczemy 30 min w nagrzanym piekarniku 200 stopni. Przez pierwsze 15 minut wierzch chlebka zasłoniłam folią aluminiową.

Źródło przepisu: http://www.chleby.info/2014/06/bugarski-chlebek-sonecznik.html

chleb bułgarski thermomixSONY DSCSONY DSC

Print Friendly

Popularne frazy:

  • bułgarskie chlebki
  • rogale na slono

Podobne przepisy