Sezon grzybowy zbliża się ku końcowi, ale dzięki ładnej pogodzie grzybów w lesie jest jeszcze dużo, czego dowodem było sobotnie grzybobranie. Cały kosz grzybów – prawie same podgrzybki. Tarta z grzybami już była więc nadeszła kolej na drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami. Podobnie jak tarta wyszły rewelacyjnie.
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500 g leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- sól
- biały pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy: mleko, wodę, cukier, drożdże i jajko i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy: makę, sól i olej i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/poz. Thermomix. Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w naczynia do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie kroimy grzyby i dusimy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy. Na sam koniec wrzucamy pietruszkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy i jak kto woli albo rozwałkowujemy albo odrywamy część ciasta i formujemy bułeczki dając w środek grzybowe nadzienie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smarujemy wierzch każdej z nich roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25 minut.
Smakują cieplutkie ale zimne też są dobre.
Ale muszà byc dooooobre! Napewno wypròbuje,dzièki za przepis!
Wyglądaja przepysznie:) Juz zabieram sie do roboty:) Na szczęście mam troche grzybków suszonych