
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml letniej wody
Składniki na wierzch:
- 1 cebula
- 300 g pieczerek
- natka pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w Thermomix do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie mieszamy ciasto czas 10 s/obr.3. Przekładamy na stolnicę i formujemy cztery placki (ciasto wychodzi dosyć rzadkie ale sprężyste ale taki urok focacci – starajmy się aby użyć jak najmniej mąki do podsypania) i dajemy wcześniej przygotowane pieczarki i pokrojoną w krążki cebulę. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Krążki cebuli też lekko podsmażamy na patelni.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 25 minut.