Drożdżówki z malinami Thermomix
Składniki na 15 drożdżówek:
- 100 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g masła
- 250 g malin
dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.
Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3 Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
Dodajemy mąkę, cukier, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/Interwał. Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.
Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt o wymiarach 30X33. Na całość dajemy maliny i ciasto z malinami zwijamy w rulon.
Na dno tortownicy dajemy papier do pieczenia, ściskamy obręczą od tortownicy. Rulon kroimy na 15 części. Drożdżówki umieszczamy w tortownicy bokiem, zostawiając ok 2 cm luzu od każdej drożdżówki. W jednej tortownicy zmieściło mi się 9 szt i 6 szt w drugiej. Drożdżówki pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Tuż przed włożeniem do piekarnika wierzch drożdżówek smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min.
Zimne drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.