Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 100 g czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka schłodzonego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy masło, połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy czas  1 min/obr. 3.

Później śmietanę i jajka i mieszamy dokładnie na jednolitą masę czas 1 min/obr. 3. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 min.

Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia a między czasie przygotowujemy polewę.

W tym celu robimy dokładnie jak na początku przepisu czyli do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 pod koniec czasu wlewamy śmietanę i masło tak aby się dokładnie wymieszało i tak przygotowaną polewę wylewamy na cisto i równomiernie rozprowadzamy.

 

3 komentarze

  1. Piotr
    • admin
  2. ewa

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.