Składniki na ciasto:
- 225 g masła
- 100 g czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g cukru
- 150 ml śmietany
- 2 jajka
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka schłodzonego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy masło, połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 3.
Później śmietanę i jajka i mieszamy dokładnie na jednolitą masę czas 1 min/obr. 3. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 min.
Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia a między czasie przygotowujemy polewę.
W tym celu robimy dokładnie jak na początku przepisu czyli do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 pod koniec czasu wlewamy śmietanę i masło tak aby się dokładnie wymieszało i tak przygotowaną polewę wylewamy na cisto i równomiernie rozprowadzamy.
Witam! właśnie robie ten przepis i zauważyłem taki jeden szczegół! 🙂 w wykonaniu ciasta nie jest podane kiedy wkładamy te 225 g masła…
już poprawione – na samym początku razem z czekoladą.
mam pytanie na jaką wielkość blachy jest to ciasto?