Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 100 g czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka schłodzonego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy masło, połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy czas  1 min/obr. 3.

Później śmietanę i jajka i mieszamy dokładnie na jednolitą masę czas 1 min/obr. 3. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 min.

Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia a między czasie przygotowujemy polewę.

W tym celu robimy dokładnie jak na początku przepisu czyli do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 pod koniec czasu wlewamy śmietanę i masło tak aby się dokładnie wymieszało i tak przygotowaną polewę wylewamy na cisto i równomiernie rozprowadzamy.

 

3 komentarze

  1. Piotr
    • admin
  2. ewa

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock