Składniki na włoskie paluszki grissini:
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml wody
- 50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ulubionej przyprawy (ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem a do drugiej partii kminek)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz przypraw umieścić w Thermomix wymieszać czas 10 s/obr.5 Następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Następnie ciasto podzielić na 3 części dać ulubione przyprawy i z każdej rozwałkować cienki prostokąt.
Z ciasta wykrawamy cienkie paski i zwijamy je w rekach nadając kształt paluszków.
Tak przygotowane paluszki smarujemy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na ok 10 min. Wyciągamy i studzimy na blaszce. Z przepisu wychodzi ok 60 szt.
Zrobiliśmy swego czasu grissini. Pyszne!:) Polecamy każdemu!:)
Bardzo dobry przepis, dodaję do ulubionych 🙂 mam tylko jedną uwagę, nalezy dodać torszeczke więcej wody bo ciasto wychodzi zbyt suche.
Idealne do guacamole
I jeszcze jedna uwaga, zmniejszyłam ilość oliwy do 10 ml, nie potrzeba aż tylu zbędnych kcal 😉
Rewelacyjne. I do tego z mojej ulubionej mąki:)