Włoskie paluszki Grissini

Włoskie paluszki Grissini

Składniki na włoskie paluszki grissini:

  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy (ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem a do drugiej partii kminek)

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz przypraw umieścić w Thermomix wymieszać czas 10 s/obr.5 Następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.  Następnie ciasto podzielić na 3 części dać ulubione przyprawy i z każdej rozwałkować cienki prostokąt.

grissini thermomix

Z ciasta wykrawamy cienkie paski i zwijamy je w rekach nadając kształt paluszków.

paluszki grissini thermomixpaluszki grissini thermomix

Tak przygotowane paluszki smarujemy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na ok 10 min. Wyciągamy i studzimy na blaszce. Z przepisu wychodzi ok 60 szt.

grissini thermomix

4 komentarze

  1. A
  2. A

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock