Włoskie paluszki Grissini

Włoskie paluszki Grissini
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na włoskie paluszki grissini:

  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy (ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem a do drugiej partii kminek)

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz przypraw umieścić w Thermomix wymieszać czas 10 s/obr.5 Następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.  Następnie ciasto podzielić na 3 części dać ulubione przyprawy i z każdej rozwałkować cienki prostokąt.

grissini thermomix

Z ciasta wykrawamy cienkie paski i zwijamy je w rekach nadając kształt paluszków.

paluszki grissini thermomixpaluszki grissini thermomix

Tak przygotowane paluszki smarujemy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na ok 10 min. Wyciągamy i studzimy na blaszce. Z przepisu wychodzi ok 60 szt.

grissini thermomix

4 komentarze

  1. A
  2. A

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.