Jaglany deser a,la snickers
Składniki na 4 osoby:
- 100 g daktyli plus 100 g wody
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 g mleka (krowie lub roślinne)
- 20 g cukru trzcinowego
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
Daktyle – kilka godzin wcześniej zalewamy gorącą wodą (100 g wody) Daktyle z wodą przekładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 1 min/obr.10.
Mus daktylowy przelewamy z powrotem do naczynia w którym moczyły się daktyle.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 20 min/90 stopni/obr.1. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier.
Na pokrywę zakładamy koszyczek.
Kiedy kasza się ugotuje – na pokrywie Thermomix roztapiamy czekoladę.=> Jak rozpuścić czekoladę w Thermomix.
Pod wpływem pary czekolada nam się rozpuści. Jeżeli czekolada będzie gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać.
Kaszę jaglaną miksujemy czas 1 min/obr.10.
Orzeszki ziemne lekko rozgniatamy.
Do słoiczków lub pucharków nakładamy warstwę kaszy jaglanej, daktyli, orzeszków ziemnych i znowu warstwę kaszy jaglanej i czekolady. Posypujemy jeszcze orzeszkami.
Przepis pochodzi ze strony http://veganbanda.pl/index.php/recipe/jaglane-sloiczki-ala-snickers/
Deser pyszny ale … zmielilam daktyle z pestkami….
Super zawsze robimy różne kuchenne tabu latem na zimno zimą gorące ciasto polecam pierekaczewnik podlaski skórka Ala France” gesina placek wiekszy od pizzy zwijamy robimy w roladkę” wstawiamy i później się degustujemy (Tatarski styl) pozdr.