Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a’la snickers

Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a’la snickers
Print Friendly, PDF & Email

Jaglany deser a,la snickers

Składniki na 4 osoby:

  • 100 g daktyli plus 100 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 g mleka (krowie lub roślinne)
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wykonanie:

Daktyle – kilka godzin wcześniej zalewamy gorącą wodą (100 g wody) Daktyle z wodą przekładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Mus daktylowy przelewamy z powrotem do naczynia w którym moczyły się daktyle.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 20 min/90 stopni/obr.1. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier.

Na pokrywę zakładamy koszyczek.

Kiedy kasza się ugotuje – na pokrywie Thermomix roztapiamy czekoladę.=> Jak rozpuścić czekoladę w Thermomix.

Pod wpływem pary czekolada nam się rozpuści. Jeżeli czekolada będzie gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać.

Kaszę jaglaną miksujemy czas 1 min/obr.10.

Orzeszki ziemne lekko rozgniatamy.

Do słoiczków lub pucharków nakładamy warstwę kaszy jaglanej, daktyli, orzeszków ziemnych i znowu warstwę kaszy jaglanej i czekolady. Posypujemy jeszcze orzeszkami.

Przepisy Thermomix. Jaglany deser a'al snickers

Przepisy Thermomix. Jaglany deser a’al snickers

Przepis pochodzi ze strony http://veganbanda.pl/index.php/recipe/jaglane-sloiczki-ala-snickers/

2 komentarze

  1. Paulina

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.