Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a’la snickers

Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a’la snickers

Jaglany deser a,la snickers

Składniki na 4 osoby:

  • 100 g daktyli plus 100 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 g mleka (krowie lub roślinne)
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wykonanie:

Daktyle – kilka godzin wcześniej zalewamy gorącą wodą (100 g wody) Daktyle z wodą przekładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Mus daktylowy przelewamy z powrotem do naczynia w którym moczyły się daktyle.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 20 min/90 stopni/obr.1. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier.

Na pokrywę zakładamy koszyczek.

Kiedy kasza się ugotuje – na pokrywie Thermomix roztapiamy czekoladę.=> Jak rozpuścić czekoladę w Thermomix.

Pod wpływem pary czekolada nam się rozpuści. Jeżeli czekolada będzie gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać.

Kaszę jaglaną miksujemy czas 1 min/obr.10.

Orzeszki ziemne lekko rozgniatamy.

Do słoiczków lub pucharków nakładamy warstwę kaszy jaglanej, daktyli, orzeszków ziemnych i znowu warstwę kaszy jaglanej i czekolady. Posypujemy jeszcze orzeszkami.

Przepisy Thermomix. Jaglany deser a'al snickers

Przepisy Thermomix. Jaglany deser a’al snickers

Przepis pochodzi ze strony http://veganbanda.pl/index.php/recipe/jaglane-sloiczki-ala-snickers/

2 komentarze

  1. Paulina

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock