Chleb z otrębami i ziarnami

Chleb z otrębami i ziarnami
Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki na wykonanie chleba wieloziarnistego:

  • 0,5 litra letniej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 50 dkg  mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych, żytnich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika wyłuskanych
  • 3 łyżki siemienia lnianego i sezamu
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok 15 minut. W międzyczasie  smarujemy brytfankę masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ja odstawiam jeszcze do ponownego wyrośnięcia na następne 15 minut. Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (opiekacz górny i dolny). Wierzch podrośniętego ciasta można posmarować jajkiem lub gorzką zimną herbatą. Do rozgrzanego piekarnika wsadzam brytfankę i piekę ok 70 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.