Składniki na wykonanie chleba wieloziarnistego:
- 0,5 litra letniej wody
- 2,5 dag drożdży
- 50 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki otrąb pszennych, żytnich
- 3 łyżki ziaren słonecznika wyłuskanych
- 3 łyżki siemienia lnianego i sezamu
- 1 łyżeczka cukru (płaska)
- 1 łyżeczka soli (płaska)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok 15 minut. W międzyczasie smarujemy brytfankę masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ja odstawiam jeszcze do ponownego wyrośnięcia na następne 15 minut. Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (opiekacz górny i dolny). Wierzch podrośniętego ciasta można posmarować jajkiem lub gorzką zimną herbatą. Do rozgrzanego piekarnika wsadzam brytfankę i piekę ok 70 minut.