Chleb z otrębami i ziarnami

Chleb z otrębami i ziarnami

 

Składniki na wykonanie chleba wieloziarnistego:

  • 0,5 litra letniej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 50 dkg  mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych, żytnich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika wyłuskanych
  • 3 łyżki siemienia lnianego i sezamu
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok 15 minut. W międzyczasie  smarujemy brytfankę masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ja odstawiam jeszcze do ponownego wyrośnięcia na następne 15 minut. Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (opiekacz górny i dolny). Wierzch podrośniętego ciasta można posmarować jajkiem lub gorzką zimną herbatą. Do rozgrzanego piekarnika wsadzam brytfankę i piekę ok 70 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock