Niezwykłe bułeczki ze względu na nadzienie prosto z Zakopanego. Bryndza z kminkiem i cebulką smakuje wybornie. Teraz każda wizyta w Zakopanem będzie kończyła się zakupem świeżej góralskiej bryndzy.
Składniki na bułeczki:
- 500 g mąki
- 10 g drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Składniki farsz:
- 200 g bryndzy
- 1 jajko
- 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- 1 cebula
- olej
- kminek
- pieprz
- żółtko do posmarowania kołaczy
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Następnie do czystego naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy ją czas 15 s/obr. 5 wlewamy olej i smażymy czas 5 min/obr.1/temp. 100. Pozostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki na farsz i wyrabiamy jednolitą masę czas 20 s/obr.5.
Z ciasta wyrabiamy okrągłe placuszki. Na środku robimy wgłębienie i tam umieszczamy farsz z bryndzy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.
Kołacze są najlepsze zaraz po upieczeniu. Później można je podgrzewać w piekarniku.