Kołacze z bryndzą

Kołacze z bryndzą

Niezwykłe bułeczki ze względu na nadzienie prosto z Zakopanego. Bryndza z kminkiem i cebulką smakuje wybornie. Teraz każda wizyta w Zakopanem będzie kończyła się zakupem świeżej góralskiej bryndzy.

Składniki na bułeczki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki farsz:

  • 200 g bryndzy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • olej
  • kminek
  • pieprz
  • żółtko do posmarowania kołaczy

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.  Przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.  Następnie do czystego naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy ją czas 15 s/obr. 5 wlewamy olej i smażymy czas 5 min/obr.1/temp. 100. Pozostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki na farsz i wyrabiamy jednolitą masę czas 20 s/obr.5.

Z ciasta wyrabiamy okrągłe placuszki. Na środku robimy wgłębienie i tam umieszczamy farsz z bryndzy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  30 minut.

Kołacze są najlepsze zaraz po upieczeniu. Później można je podgrzewać w piekarniku.

kołacze thermomixthermomix kołacze

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO