Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g dyni
- 300 g grzybów leśnych świeżych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 1 miarka śmietany 18%
- 1 miarka bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
Cebulę kroimy na 4 i wrzucamy do Thermomix. Kroimy czas 15s/obr.5. Dolewamy olej i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.2. Między czasie kroimy dynię w kostkę oraz grzyby w paski. Dodajemy dynię gotujemy czas 10 min/Varoma/obroty . Możemy podlewać odrobiną bulionu lub wody. Następnie dodajemy grzyby i ponownie gotujemy czas 5 min/Varoma/obroty . Na sam koniec wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy śmietankę i wodę i gotujemy jeszcze czas 2 min/Varoma/obroty .
Podajemy z makaronem.