Rolada biszkoptowa z jabłkami



Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami.

Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5

Składniki:

składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na mus jabłkowy:

  • 700 g jabłek szara reneta
  • pół miarki wody
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op galaretki cytrynowej

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania gotowej rolady

Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min.  Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)

Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 15 minut w pozycji termoobieg.

Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jałbka pokrojone na 4 kawałki umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dolewamy wody, dodajemy cukier.  Gotujemy czas 15 min/Varoma lub 120 stopni/obr.2.

Nie ma potrzeby krojenia jabłek na mniejsze części ponieważ w trakcie gotowania zrobi się z nich mus.

Do jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, cynamon i mieszamy czas 30s/obr.3.

Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia.

Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec.

Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Add Comment