Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki zsiadłego mleka
3 szklanki mąki
3 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białka. Białko odstawiamy a żółtka dajemy do pojemnika razem z cukrem, solą i sodą oczyszczoną.
Nastawiamy 20 sekund na 9 obrotów i miksujemy.
Następnie dodajemy zsiadłe mleko i mąke i miksujemy 30 sekund obroty 6
Wylewamy zawartość do miski, naczynie miksujące myjemy i do suchego naczynia dajemy białka, zakładamy motylek i miksujemy 3 minuty obroty 4.
Dodajemy ubitą pianę do zrobinej wcześniej masy i delikatnie mieszamy.
Między czasie obieramy całe jabłka, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w koła (poniżej na zdjęciu)
Pokrojone jabłka maczamy w cieście i dajemy na rozgrzany olej smażąc na rumiano z obydwu stron.
Wystudzone placuszki posypujemycukrem pudrem.
Racuszki smakują wyśmienicie. Najlepsze są podane na ciepło. Można zrobić wersję bez jabłek, smażyć samo ciasto a podawać można z konfiturami.