Racuchy z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki zsiadłego mleka
3 szklanki mąki
3 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białka. Białko odstawiamy a żółtka dajemy do pojemnika razem z cukrem, solą i sodą oczyszczoną.

Nastawiamy 20 sekund na 9 obrotów i miksujemy.

Następnie dodajemy zsiadłe mleko i mąke i miksujemy 30 sekund obroty 6

Wylewamy zawartość do miski, naczynie miksujące myjemy i do suchego naczynia dajemy białka, zakładamy motylek i miksujemy 3 minuty obroty 4.

Dodajemy ubitą pianę do zrobinej wcześniej masy i delikatnie mieszamy.

Między czasie obieramy całe jabłka, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w koła (poniżej na zdjęciu)

Pokrojone jabłka maczamy w cieście i dajemy na rozgrzany olej smażąc na rumiano z obydwu stron.

Wystudzone placuszki posypujemycukrem pudrem.

1 komentarz

  1. Małgorzata

Dodaj komentarz