Przepisy Thermomix.
Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6
Składniki:
Szarlotka z bita śmietaną
- 3 jajka
- 40 g cukru
- 80 g maki pszennej
- 20 g maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek szara reneta
- 1 galaretka cytrynowa
Składniki na masę:
- 200 g śmietany 30%
- 200 g sera mascarpone
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.
Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.
Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wlewamy na tortownicę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Jabłka najlepiej szara reneta, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na 4 części.
Jabłka rozdrabniamy w dwóch porcjach czas 10 s/obr.4. Wszystkie jabłka umieszczamy w naczyniu Thermomix i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wlać do masy jabłkowej.
Masę przekładamy do naczynia i czekamy jak zacznie nam tężeć.
Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy. W zależności od wysokości przecinamy na pół. Jeżeli wyszedł nam niski biszkopt to zostawiamy obcinamy tylko delikatnie wierzchnia warstwę.
Biszkopt ponownie dajemy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy tężejącą masę jabłkowa.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy śmietanę, dodajemy ser mascarpone i cukier puder. Ubijamy czas 1 min/obr.4 Przez otwór w pokrywie obserwujmy stopień ubicia śmietany. Jeżeli śmietana ubije się na sztywno przed czasem należy natychmiast wyłączyć urządzenie Thermomix.
Ubita masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi.