Ciasto cukiniowo-jabłkowe



Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix.

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

CIASTO CUKINIOWO JABŁKOWE

Składniki:

  • 200 g jabłek ( 1 średnie jabłko)
  • 200 g cukinii
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilia
  • 4 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji:

  • cukier puder
  • plastry karmelizowanego jabłka
Thermoprzepisy. Ciasto cukiniowo jabłkowe.

Wykonanie:

Jabłko kroimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne. To samo robimy z cukinią. Cukinię dodatkowo kroimy na mniejsze części.

Jabłko z cukinią wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.5

Cukinię z jabłkiem przekładamy do innego naczynia, naczynie Thermomix myjemy.

Do czystego naczynia Thermomix wkładamy motylek. Dodajemy miękkie masło i cukier (razem z cukrem waniliowym).

Miksujemy czas 3 min/obr 4. Następnie ustawiamy czas 3 min/obr 3 i dodajemy po 1 jajku.

Do ubitej masy dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy czas 30 s/obr.4.

Dodajemy zmiksowaną cukinię z jabłkiem. Mieszamy czas 30 s/obr.3.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 60 min. Na koniec pieczenia robimy test suchego patyczka. Jeżeli ciasto jest jeszcze niedopieczone zwiększy czas o ok. 5 min.

Ciasto kroimy po wystygnięciu. Ciasto jest wilgotne. Równie dobrze smakuje na drugi dzień, więc możemy go zrobić wieczorem.

Thermomix przepisy. Ciasto cukiniowo jabłkowe.

Zapraszam również do oglądnięcia filmu poniżej

Podobne przepisy

Add Comment