Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

Składniki:

  • 1600 g wody
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 8 liści kapusty włoskiej , dużych
  • 100 g cebuli , przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy 900 g wody, wkładamy koszyczek, odmierzamy do niego kaszę jęczmienna, gotujemy na parze  czas 12 min/Varoma/obr. 1.

Liście kapusty układamy na przystawce Varoma, nakładamy przystawkę Varoma, i blanszujemy czas 10 min/Varoma/obr. 1. Odstawiamy przystawkę Varoma, liście kapusty przepłukujemy zimną wodą. Wyjmujemy koszyczek z kaszą. Opróżniamy naczynie Thermomix.
Do naczynia Thermomix wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5.
Dodajemy masło, dusimy czas 3 min/Varoma/obr. 1. Dodajemy wcześniej podsmażone na patelni mięso, ugotowaną kaszę, sól i pieprz, Mieszamy czas 1 min/obr.3.
Masę rozdzielamy na 8 liści kapusty. Liście z nałożonym farszem składamy „jak paczkę”, układamy na przystawce Varoma, zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
Wlewamy 700 g wody do naczyniaThermomix, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze czas 40 min/Varoma/obr. 1.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.