Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

Składniki:

  • 1600 g wody
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 8 liści kapusty włoskiej , dużych
  • 100 g cebuli , przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy 900 g wody, wkładamy koszyczek, odmierzamy do niego kaszę jęczmienna, gotujemy na parze  czas 12 min/Varoma/obr. 1.

Liście kapusty układamy na przystawce Varoma, nakładamy przystawkę Varoma, i blanszujemy czas 10 min/Varoma/obr. 1. Odstawiamy przystawkę Varoma, liście kapusty przepłukujemy zimną wodą. Wyjmujemy koszyczek z kaszą. Opróżniamy naczynie Thermomix.
Do naczynia Thermomix wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5.
Dodajemy masło, dusimy czas 3 min/Varoma/obr. 1. Dodajemy wcześniej podsmażone na patelni mięso, ugotowaną kaszę, sól i pieprz, Mieszamy czas 1 min/obr.3.
Masę rozdzielamy na 8 liści kapusty. Liście z nałożonym farszem składamy „jak paczkę”, układamy na przystawce Varoma, zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
Wlewamy 700 g wody do naczyniaThermomix, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze czas 40 min/Varoma/obr. 1.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock